Kaas bewaren

Ha, kaasliefhebber! Weet jij eigenlijk hoe je kaas het beste bewaren kunt om er zo lang en optimaal mogelijk van te kunnen genieten? Nee? Dat begint al bij hoe wij de kaas verzenden en dus bij jou binnenkomt. Piet weet ‘t! En legt uit inclusief do’s and dont’s.

Hoe lang kun je kaas bewaren?

Kaas is een natuurlijk vers product en dit vergt een speciale bewaarwijze. Want hoe lang je de kaas kunt bewaren is niet alleen afhankelijk van het type kaas, maar ook van de bewaarmethode. Er zijn namelijk tal van manieren om deze te verpakken. Welke is dan het beste?

De houdbaarheid van kaas

Over het algemeen zijn (half)harde kazen langer houdbaar dan zachte kazen. Zo zijn harde kazen (zoals oude kaas) tot zo’n vier maanden houdbaar. Halfharde kazen (zoals Appenzeller), behouden hun kwaliteit tot ongeveer twee maanden. Bij zachte kazen is dit tot ongeveer één tot twee weken (denk hier aan Kernhem). Hierbij geldt dat deze kazen ongeopend zijn en op een goede manier zijn verpakt.

“Goed om te weten, maar hoe lang blijft kaas goed na openen?”

Harde kaas is na openen ongeveer twee weken houdbaar. In het geval van halfharde- en zachte kazen zijn deze het lekkerste om zo snel mogelijk na openen op te eten.

Kun je kaas invriezen?

Jazeker! Kaas kun je zeker in de vriezer bewaren. En dan met name harde- en halfharde kazen. Ook hier geldt dat harde kaas het langst kan worden bewaard. Het invriezen van zachte kazen wordt echter afgeraden vanwege hun vochtgehalte wat ongewenste ijsvorming kan veroorzaken.

Ondanks dat het invriezen van (half)harde kaas wel mogelijk is, raden wij dit niet aan. Tijdens het invriezen van kaas kan de smaak beïnvloed worden en kan deze tijdens het ontdooien brokkelig worden. Hierdoor vermindert de smaakintensiteit en de structuur. En je wilt wel de versheid van de kaas blijven proeven, alsof deze net van de boerderij komt.

Waarom je kaas niet buiten de koelkast moet bewaren

Ik krijg vaak de vraag of het mogelijk is om de kaas buiten de koelkast te bewaren. Harde kazen kan je officieel buiten de koelkast bewaren in de juiste temperatuur, maar wij raden aan om dit niet te doen.Vooral boven 20 graden moet je goed opletten! Door de warmte kan de kaas gaan ‘’zweten’’ en wordt het vatbaarder voor schimmels en bacteriën. En die wil je niet hoor…

Gesealde kaas bewaren buiten koelkast?

Sommige harde kazen, zoals Parmezaanse kaas kun je geseald / gevacumeerd buiten de koelkast bewaren. Wil je langer de kwaliteit bewaren, dan kun je de kaas beter bewaren in de koelkast. De lage temperatuur van de koelkast zorgt ervoor dat je langer kunt genieten van je kaas.

De geschikte temperatuur waarin je kaas kunt bewaren

Officieel kun je harde kazen in een temperatuur van 8 tot 15 graden buiten de koelkast te bewaren. Maar de beste temperatuur waar je kaas in kunt bewaren is rond de 5 tot 8 graden. Voor alle soorten kazen geldt dit!

➜ Tip: bewaar de kaas onderin de koelkast waar de temperatuur het laagst is, in de onderste la bijvoorbeeld.
 

Kaas in papier verpakt

Kaaspapier heeft een beschermende laag aan de binnenkant die uitdroging voorkomt en waarmee de smaak behouden blijft. Je kunt je kaas dus goed bewaren in het vel kaaspapier dat je meekrijgt van de kaasboer.

Een ander bijkomend voordeel van kaaspapier is dat het nare geurtjes in de koelkast voorkomt. Kaas kan namelijk ongewenste geurtjes afgeven en je wilt niet dat jouw gehele koelkast naar een kaaswinkel ruikt. Maar andersom wil je ook niet dat geurtjes van andere voedingswaren in jouw stuk kaas komen. Door gebruik te maken van kaaspapier wordt dit voorkomen.
 

Kaas bewaren in bakpapier

Misschien herken je het wel: je bent net iets te snel door je kaaspapier gegaan. Geen zorgen, want in dat geval kan je gemakkelijk bakpapier gebruiken. Net zo effectief, maar dan wel zonder de artistieke touch.

Nu zijn er natuurlijk ook andere materialen waar je kaas in kunt verpakken, zoals aluminiumfolie, huishoudfolie; noem maar op. Alleen belemmeren deze de kwaliteit van de kaas doordat de kaas niet kan ‘’ademen’’. Daarom wordt er aangeraden om kaaspapier (en in nood) bakpapier te gebruiken.  
 

Kaas vacuüm verpakken

Elke kaas die wij versturen, wordt door ons vacuüm verpakt. Oftewel luchtdicht. Dat gaat zo: De kaas gaat in een plastic verpakking, die wordt dicht gesealed en de lucht onttrokken.

Je kent het proces misschien wel van kleding vacuüm verpakken zodat er meer in je koffer past en jij meer mee op reis kan nemen ;-)
 

Jouw kaas-bestelling door Kaasonlinebestellen.nl vacuüm verpakt

Waarom wij dat doen? Dat heeft te maken met het behouden van de kwaliteit en de houdbaarheid van de kaas terwijl deze naar jou onderweg is. Deze verpakkingsmethode zorgt er namelijk voor dat dat de kaas vochtig van binnen blijft en niet de kans heeft om uit te drogen. Zo blijft deze lekkernij vers; net zo vers als toen het werd afgesneden. Smullen maar!

En daarnaast vormt het vacuüm een beschermlaag tegen schimmels en bacteriën die een gevaar vormen voor de houdbaarheid en versheid van de kaas, want; ook die zijn dol op een heerlijk stuk kaas.   Een vacuüm verpakte kaas kun je over het algemeen langer bewaren: ongeopend doorgaans drie maanden na ontvangst.

Wij raden aan om een vacuüm verpakte kaas in de koelkast te bewaren, want zo behoud je als het ware nog meer smaak. Maar ook buiten de koelkast is het mogelijk om vacuüm verpakte kaas te bewaren. Uiteraard niet in de zon, op of bij de verwarming, maar op een donkere en droge plek.

Op elk stuk kaas dat je ontvangt hebben wij een sticker geplakt met een ten-minste-houdbaar-tot datum. In jouw kaasbestelling zit ook het kaaspapier waarin je de kaas kan verpakken als je deze uit de vacuüm verpakking haalt.

Je leest het; wij doen er alles aan om jou te laten genieten van een stuk gewoon goede kaas

➜ Tip: wist je dat je jouw vertrouwde stuk kaas daardoor ook mee kunt nemen op vakantie door deze vacuüm te verpakken? Jouw vertrouwde broodbeleg mee op reis, dat is lekker!

Naar de kááázen!