Wat is graskaas?

Wat is graskaas?

Graskaas

“Wanneer is er Graskaas?”

Zodra het voorjaar aanbreekt is dit de ons meest gestelde vraag. En dat snappen we hè, want er is niets zo lekker dan de eerste Graskaas van het seizoen. Daarom vertel ik je graag het verhaal van de Boeren Graskaas.

 

Wat maakt Graskaas, Graskaas?

Graskaas is een speciale jonge kaas. Deze kaas wordt gemaakt van de melk van koeien die na de winter voor het eerst weer naar buiten gaan en zich tegoed doen aan het verse gras. Na een week smullen van dit verse gras, verandert de samenstelling van de melk. En precies van die melk, gemolken één week na het overgaan van hooi op gras, wordt die gru-we-lijk lekkere zuivere Graskaas gemaakt.

 

Zo groen als gras

Het overwinterde gras bevat zachtere melkvetten en in de punten van het verse gras zitten meer voedingsstoffen en vitaminen waaraan Graskaas z’n bijzondere en zachte smaak te danken heeft. En naast de zachte smaak van de kaas is deze ook smeuïger en tocht niet vetter dan normaal.

Na bereiding laten we de natuur haar gang gaan en na 30 tot 35 dagen rijping is de boeren Graskaas klaar om gegeten te worden.

Productie van fabrieksgraskaas heeft langer nodig, omdat de melk van diverse boeren gemengd aan komt in de fabriek en er altijd nog boeren zijn die de koeien dan nog niet in de weide hebben lopen. Van zuivere Graskaas is dan geen sprake. Dat is gelijk ook de reden dat Graskaas uit de fabriek pas een paar weken later verkrijgbaar is dan boeren Graskaas.

 

Alle koeien in de wei

Graskaas is dus afkomstig van de koeien die buiten in de weide lopen. Bij onze boer Snoek in Stolwijk gaan de dames trouwens al best vroeg in het jaar naar buiten, tenminste: als de weersomstandigheden dit toelaten, de grond niet té drassig is en als er volop vers gras aanwezig is.

 

De koeiendans

En dat is me toch een feest om te zien! De koeien die na de winter met een vreugdedans de frisse buitenlucht tegemoet treden om te smikkelen en smullen van dat verse gras in de wei. Niet alleen de koeien genieten zichtbaar van de eerste weidegang, ook ik vind dit ieder jaar een prachtig moment.

 

De allereerste, allerbeste en allerlekkerste…

Onze Graskaas wordt dus gemaakt door de familie Snoek en komt rechtstreeks van boerderij Snoekvliet. Dat is geen mega boerderij. Ze hebben ‘slechts’ 75 eigen melkkoeien, maar die hebben een prachtig leven. Want deze koeien – en nu komt het – die krijgen zes keer (!!) zoveel grastijd als de andere koeien. Hierdoor smaakt de kaas super puur. Dit is nog kaas, zoals kaas bedoeld is zeg maar. Dat doen Gertjan en zijn vrouw alweer sinds 2018, maar ook nog eens ontzettend goed! Want hoewel ze relatief nieuw zijn met hun ambachtelijke kazen slepen ze de ene na de andere prijs binnen. Deze kaas hebben ze speciaal voor ons gemaakt.

Nou, en dát proef je hoor!

    26-09-2022 22:06     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies