Zwanger en kaas, dit moet je weten!

Kaas van rauwe melk
Rauw-melkse kazen kun je tijdens je zwangerschap beter niet eten. Zoals de naam doet vermoeden is de melk waarmee deze kaas is gemaakt niet gepasteuriseerd. Oftewel; de kaas is van rauwe melk gemaakt. Doordat de melk niet gepasteuriseerd is, is het risico groter dat de listeria bacterie achterblijft in de melk, en vervolgens dus ook in je kaas. Het listeria bacterie overleeft de diepvries en kan zich zelfs vermenigvuldigen in de koelkast. Je kunt hierdoor een voedselinfectie oplopen, hoewel dit bij gezonde mensen weinig voorkomt. Toch moeten zwangere vrouwen wat extra oppassen. Hoewel het niet vaak voorkomt, kan het mogelijk zijn dat door de besmetting van deze bacterie de zwangerschap leidt tot vroeggeboorte of zelfs een miskraam. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt als je zwanger bent.Kaas van gepasteuriseerde melk
Nu vraag je je af, waaraan kan ik zien of deze kaas gemaakt is van gepasteuriseerde melk? Dat is een goede vraag en gelukkig is dit ook goed te onderscheiden. Al onze boerenkazen zijn gemaakt van rauwe onbewerkte melk, dus niet geschikt voor een zwangere. Al onze overige kazen zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk. Deze kazen zijn dus wel geschikt voor zwangere vrouwen. Als je een warm gerecht wilt maken, kun je deze kazen echter wel prima gebruiken. In tegenstelling tot de koele temperaturen van je koelkast en diepvries overleeft de listeria bacterie niet bij verhitting boven de 85 graden. Alle kazen gemaakt van gepasteuriseerde melk zijn veilig om te eten. Belangrijk om te weten is dus dat het niet om de kaassoort gaat, maar om de melk waarvan de kaas gemaakt is. Of deze dus gepasteuriseerd is of dat deze rauw is.Kaas eten tijdens je zwangerschap
Nu gauw door naar de kaas die je dus wél mag eten, want dat is het belangrijkste om te weten. En waaróm je deze mag eten:- Geitenkaas. In dit soort kaas is nog nooit listeria aangetroffen, waardoor het zeker een veilige kaas is om tijdens de zwangerschap te eten.
- Hollandse kazen van jong tot oud en al onze Hollandse komijnekazen zijn sowieso geschikt.
- Boeren smeerkazen. In onze webshop vind je naast stukken kaas ook boeren smeerkazen. Al deze smeerkazen hebben een hittebehandeling gehad -ze zijn dus gepasteuriseerd- waardoor ze veilig zijn om tijdens je zwangerschap te eten.
- Als laatste de kaasfondue. Niet echt een kaassoort natuurlijk maar wel een heerlijke traktatie als je van kaas houdt. Doordat de kaas hierbij wordt verhit kun je ook kaasfondues eten met ongepasteuriseerde melk. Hierbij wordt de listeriabacterie gedood door de hitte. Maar denk dan natuurlijk wel aan de alcohol, vermijd die wel.
Reacties (0)
Geen reacties gevonden.