In vuur en vlam met pittige kaas!
Romige, zachte en kruidige kazen… ze zijn er in overvloed. Maar wist je dat er ook verschillende soorten pittige kazen zijn? En wat houdt ‘’pittig’’ in dit geval precies in? Ik vertel het je graag in deze blog!
Wat is pittige kaas
Zei er iemand pittige kaas?! Voor sommige mensen is pittig eten op hun lijf geschreven, terwijl anderen misschien al naar een glas melk grijpen bij het horen van het woord. Maar wist je dat pittige kaas niet per se pittig gekruid hoeft te zijn? Hiermee kan ook kaas worden bedoeld die voor langere tijd heeft gerijpt. Hierdoor zijn deze kazen brokkeliger van structuur en hebben ze een zoutere, scherpe smaak gekregen.
Pittige kaassoorten
Er zijn een tal van verschillende pittige kaassoorten. En hierbij geldt: hoe langer de rijping, hoe pittiger de kaas. Overjarige kazen zijn bijvoorbeeld intens van smaak en moeten minstens 2 jaar rijpen voordat ze die titel verdienen. Overjarige kazen zijn perfect om te gebruiken als smaakvolle garnituur voor verschillende gerechten!
Maar er is meer! Ook verschillende buitenlandse kazen hebben een pittig karakter, zoals de Parmezaanse kaas. En wat dacht je van blauwaderkaas en camembert?
Hot and cheesy
Maar zoals de naam al zegt, kan een kaas natuurlijk ook pittig zijn doordat er gebruik gemaakt is van sambal en andere kruiden. En soms… dan wil je gewoon wat anders. Wat kruidiger, wat pittiger. Dus ben je nu een echte fan van pittig eten of wil je jouw gerecht nog net wat meer smaak toevoegen? Lucky you! Er zijn genoeg kazen die pittig zijn door toevoeging van sambal, jalapeño of chilipepers. Vooral sambalkaas is mijn favoriet en dus ook een fantastische aanvulling voor in jouw kaascollectie.
Wanneer eet je pittige kaas?
Nu rijst misschien de vraag: wanneer zijn deze kazen ideaal om te eten? Zo doen langgerijpte kazen het ontzettend goed op een kaasplank. Ontzettend lekker in afwisseling met zachte, volle en kortgerijpte kazen. Door hun scherpe, pikante smaak op de borrelplank zijn deze kazen ontzettend lekker in combinatie met vleeswaren. Het scherpe en intense karakter van de kaas kan worden gebalanceerd door de fruitigheid van bepaalde wijnen, zoals een zoete dessertwijn of rode wijn.
Vurige gerechten
Nog heter, nog pittiger… Met pittig gekruide kazen kun je jouw gerechten letterlijk en figuurlijk een scherp randje geven en naar een hoger niveau tillen. Wat dacht je van hartige taartjes waar sambalkaas aan is toegevoegd? Pasta of… gewoon simpelweg een tosti met sambalkaas; alles is mogelijk met deze perfecte pittige smaakmaker.
Pittige kaas + dip = ultieme smaakbeleving
Nog meer uit je pittige kaas halen… kan dat wel? Nu pittige kazen van zichzelf ontzettend smaakvol zijn, kunnen ze ook goed gecombineerd worden met een kaasdip. Geloof me, deze dip met rode uien is perfect om jouw goudgele lekkernij in te dippen.
Heb je na het lezen van deze blog nu zin in pittige kaas? Snap ik! Bestel een stuk in onze webshop en smullen geblazen.